Pilates

Pilates on kehonhallintamenetelmä, jonka saksalainen Joseph Pilates kehitti 1900-luvun alussa. Menetelmä perustuu kuuteen Pilateksen periaatteeseen: hallinta, keskittyminen, keskustan käyttö, hengitys, täsmällisyys ja liikkeen virtaus.

Harjoittelun avulla voidaan saavuttaa isojakin muutoksia omassa tavassa käyttää kehoa ja samalla parantaa tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa ja terveyttä. Pilateksen avulla harjoitettavia osa-alueita ovat esim. tasapaino, kyky oivaltaa kehon osien keskinäisiä liikkeitä, selän liikkeiden hallinta, raajaliikkeiden kontrolli sekä kyky säädellä liikkeen nopeutta ja suuntaa.

Harjoitukset sopivat kaikenkuntoisille ja -ikäisille – myös selkävaivoista kärsiville. Pilatesharjoittelu voidaan toteuttaa yksilö- tai pienryhmäharjoitteluna

Spiraalistabilaatio

Spiraalistabilaatio eli SPS on kehonhallinta- ja terapiamenetelmä, joka soveltuu erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin. Sen on kehittänyt tšekkiläinen lääkäri Richard Smišek. SPS sopii erilaisten selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, kuten akuutit ja pitkäaikaiset selkäkivut, skolioosi, välilevytyrä, spinaalistenoosi ja spondylolisteesi. SPS-terapiaa voidaan käyttää myös selän toiminnallisuuden, kehonhallinnan ja tasapainon parantamiseen sekä kävelytekniikan ja kävelyn koordinaation kehittämiseen. Se sopii myös urheilijoiden oheisharjoittelumuodoksi.

Harjoittelu voidaan toteuttaa yksilöharjoitteluna tai pienryhmässä.